Loek Hermans is niet meer beschikbaar voor de post van waarnemend burgemeester in Zutphen. Na een tweede gesprek met de fractievoorzitters vindt hij dat er te weinig draagvlak voor hem is in de Gelderse stad, meldt de provincie Gelderland maandag.

De fractievoorzitters twijfelen volgens de provincie niet aan de bestuurlijke kwaliteiten en integriteit van Hermans, maar ze vinden wel dat de benoeming “te vroeg” komt.

Aanvankelijk steunden de fractievoorzitters de kandidatuur van Hermans nog unaniem. De stad dacht in Hermans iemand te hebben gevonden die complexe dossiers als het vluchtelingenvraagstuk en de economische agenda aan zou kunnen, aldus de gemeente eerder.

Het was de bedoeling dat Hermans maximaal negen maanden waarnemer zou zijn in Zutphen. In die tijd zou worden gezocht naar een nieuwe vaste burgemeester. Commissaris van de Koning in Gelderland, Clemens Cornielje, gaat in januari op zoek naar een andere kandidaat. De huidige burgemeester van Zutphen, Arnold Gerritsen, vertrekt per 1 februari.

Wanbeleid bij Meavita

De 64-jarige Hermans stapte in november op als fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer na een vernietigend oordeel over zijn functioneren bij thuiszorgorganisatie Meavita. Hij deed dit nadat de Ondernemingskamer in Amsterdam had geoordeeld dat de vroegere top zich schuldig heeft gemaakt aan wanbeleid.

Hermans was voorzitter van de Raad van Commissarissen van Meavita, dat in 2009 failliet ging door een megaschuld. Meavita bood zorg aan ouderen en chronisch zieken in Den Haag, Utrecht, Groningen en de Achterhoek. Het had 20.000 medewerkers en 100.000 cliënten.

De Ondernemingskamer in Amsterdam uitte scherpe kritiek op het functioneren van Hermans. Zo informeerde hij andere commissarissen "ten onrechte niet volledig over de bestaande problemen". Ook deelde hij "belangrijke interne en externe signalen" over het functioneren van de bestuursvoorzitter niet met andere commissarissen.

Veel nevenfuncties

Louis Marie Lucien Henri Alphonse Hermans (64) is van jongs af aan actief in de politiek. De geboren Limburger werd op 23-jarige leeftijd lid van de gemeenteraad van Nijmegen, waar hij studeerde. Drie jaar later werd hij al verkozen in de Tweede Kamer. Hij bleef lid tot 1990. Toen werd hij burgemeester van Zwolle.

In 1994 verkaste hij naar Friesland, waar hij commissaris van de Koningin werd. Daarna werd hij minister van Onderwijs (1998-2002), lid van de Tweede Kamer (2002) en lid van de Eerste Kamer (sinds 2007). Sinds 2011 is hij voorzitter van de VVD-fractie van de Senaat.

Hermans heeft momenteel ongeveer tien bijbanen. Zo is hij adviseur van tandartsenverbond NMT, Koninklijke Horeca Nederland en het Luzac College, voorzitter van het Nederlands Uitgeversverbond en toezichthouder bij de Radboud Universiteit.

Eerder was Hermans onder meer voorzitter van MKB Nederland en het Aids Fonds, bestuurslid bij werkgeversorganisatie VNO-NCW, de Sociaal-Economische Raad en de Wereldomroep. Ook was hij toezichthouder bij het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen, de Free Record Shop, voetbalclub sc Heerenveen en het Korps Landelijke Politiediensten, en adviseur bij het Waddenfonds en de Stichting Voorlichtingscentrum Crematoriumbouw.

Hermans stapte in 2011 op bij het COA, waar hij voorzitter van de raad van toezicht was. De asieldienst kwam in opspraak over het salaris en de manier van leidinggeven van bestuursvoorzitter Nurten Albayrak.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl